Fiona al cărei Shrek e masajul

Unii oameni își fac meseria pentru bani, alții din pasiune.

Marți am urmat sfatul Asmei (n.a. gazda mea din Bangkok), de a cere masaj thai de intensitate medie. Mai aveam o ședință deja programată.

Terapeutul a fost cât a putut el de soft, dar e un băiat solid și are forță.

Dureri au mai fost, dar mult mai puține pentru că deja îmi știa punctele sensibile și a redus și intensitatea.

Am ales intenționat masajul thai, știu că e o varietate a celui medical, iar spatele meu are nevoie. Thai masaj se face mai mult prin presiune, cu antebrațul prin alunecare și/sau presiune, mișcările sunt mai ferme și puternice.

În urmă cu vreo opt ani, când am scăpat de operație prin recuperare la Dl. Doctor Pompiliu Constantin (atâta am amânat problema, până am ajuns să nu mai pot pune piciorul în pământ), am făcut trei luni de fiziokinetoterapie. A fost cu plânsete și atunci, pentru că mușchiul care susține coloana devenise ca o țeavă, iar în jurul omoplatului aveam un lanț de contracturi, apărute după o căzătură la ski și netratate.

Desigur, din vina lor, mă așteptam să se ducă singure la medic, să se intereseze ce și cum, nu să lase totul pe seama mea!

Am plâns și atunci pe masa de masaj. Oricât de bine îți încălzesc musculatura, contracturile dispar încet, în timp, și e nevoie și de presare. Ceea ce e groaznic.

Cu coloana nu mai am probleme, terapiile domnului doctor sunt (pentru ce am avut eu) extraordinare, dar am simțit de câteva luni că mă ține omoplatul drept. Aveam chiar și o senzație de ușoară anchilozare, ca și când m-ar fi ținut o gheară mare. Am și renunțat la anumite exerciții, din cele pe care le fac ca acasă. Cu greu mai puteam să o rotesc pe spate.

Așa că fiind în Bangkok, am zis să profit de thai masaj, mai făcusem cu ani în urmă. Două lucruri nu am știut: cât de încărcat și tensionat e spatele și că thai masaj e pe niveluri de intensitate.

Am constatat la prima ședință că pe dreapta unii mușchi s-au înfrățit cu alții prin împletireși că am tot felul de contracturi, nu mai zic de cei de pe gât.

Mi-am dat seama că nu mai pot suporta durerea și că la câte zile de masaj pot avea, nu îmi voi rezolva problema.

A intervenit și Asma și m-a sfătuit, așa că am decis să fac doara soft.

Dar după ultima ședință, mi-am zis că mi-ar mai prinde bine niște masaj, dar eram decisă să nu mai continui la același salon. Așa că am mers la Fiona, o terapeută recomandată tot de Asma. Salonul ei e chiar în fața locației de cazare.

I-am spus ce vreau. M-a pipăit, a stat de vorbă cu mine, am discutat de preț, ok.

Eram întinsă pe masă, cu fața în jos, când mi-a întors ușor mâna dreaptă pe spate, apoi a făcut niște mișcări cu degetele. Fără niciun contol, am țipat:

– No pain! I don’t want pain, anymore!

Pur și simplu a ieșit din mine, eu care zic că am un prag destul de ridicat la durere.

– Ok, ok, relax! mi-a răspuns.

Cred că s-a speriat și ea de reacția mea. A continuat ușor, iar pe partea stângă, a făcut doar de relaxare.

– Îmi pare rău, dar nu am mai putut de durere, i-am spus după ședință. Mă dor îngrozitor mușchii și în timpul zilei, dar nu ca durere musculară, mă dor pe zone. Nu mai vreau durere! Sunt după trei ședințe de masaj thailandez și m-a rupt!

– Nu masajul thailandez te-a rupt, ci faptul că acolo sunt niște probleme! mi-a spus zâmbind, dar ferm. Thai masaj repară, dar pentru asta trebuie să suporți o durere, nu e masaj de relaxare.

Discuția pe care am avut-o m-a deranjat pentru că era ca și cum făcusem ceva greșit!

M-am gândit mult în seara aceea la reacțiile și spusele ei. Ceva o iritase. Am concluzionat că era din cauză că mersesem la alt salonși de mai multe ori. Asma mă prezentase Fionei cu mult zile înainte, deci puteam să o aleg pe ea.

Hmmm …. am rămas cu un gust neplăcut în privin ța discuției. Pentru a doua zi aveam masaj la picioare.

A doua zi dimineața, după ce m-am trezit, am realizat că partea dreaptă superioară de spate este mult mai ușoară. Dispăruse și durerea și gheara aceea difuză ce îmi limita mișcările.

Brusc mi-am amintit spusele Fionei:

–  Eu zic că mâine îți va fi mai bine, ai să vezi, vorbim!

Știți senzația aia de ușurare, că ceva din corpul tău a dispărut atunci când ai o durere sau o jenă difuză, enervantă? Am vrut să verific. Am început să fac mișcări cu mâna, încet și apoi tot mai repede. Am descris cercuri cu mâna stângă. Nu îmi venea să cred! Am făcut mișcări tot mai în forță și cu viteză! Ce simțisem atâta timp în interiorul omoplatului, pur și simplu nu mai era!

– You are good! Really good! I-am zis Fionei când m-a întrebat cum mă simt.

M-a privit întrebătoare, i-am explicat. Când a înțeles, a zâmbit. Pe fața ei s-a citit: ”Ți-am zis eu!”

– Tu ai avut mușchii răniți! De asta thai masaj nu se face oricum și oriunde, trebuie să stai de vorbă cu omul, să îl iei încet, să vezi cât poate suporta. Plus că sunt tehnici și tehnici, le adaptezi. Nu poți aplica aceeași tehnică pe toți oamenii, corpurile sunt diferite! De asta unii iau 300 BHT și eu 700! Eu chiar știu ce fac!

Atunci am înțeles că ea face parte din categoria celor care își fac meseria cu pasiune. Am văzut discuția avută cu o seară înainte din altă perspectivă, cea a frustrării unui profesionist pus în situația de a repara după alții. Doar că nu a putut să spună așa.

Am mai avut la Fiona două ședințe.

Pe dreapta sunt reparată aproape complet, s-au dus contracțiile, suport orice apăsare și mișcare. Încă mai sunt uimită de senzația de eliberare pe care o am în omoplat și toată zona învecinată.

Stânga era și ea rău, dar nu chiar atât. Nu mai am dureri deși m-a lucrat intens și pe stânga. Îmi simt spatele flexibil și mult mai lejer. Așa cum și uitasem că poate fi.

Am rugat-o pe Fiona să facem un video în care să spună ceva despre masaj, orice vrea. A zis că nu știe ce, nu am insistat. Dar măcar o poză amândouă. De câte ori o privesc, să îmi aduc aminte de cum mi-a reparat spatele, nu prin durere, ci prin tehnică.

Ea, Fiona, cea al cărei Shrek e masajul.

Octombrie 2023

#povestiridinrealitate #poveste #followyourdream

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *