Bețișoarele de bambus

Dacă vreodată vi se va părea puțin lucru să faceți cadou bețișoare de bambus, din cele cu care se mănâncă în Asia de SE, amintiți-vă de aceste rânduri și de înregistrarea de mai jos.

În ele sunt sudoarea, munca, rutina și, paradoxal, probabil, mulțumirea unor oameni că au ce pune pe masă.

Bambusul crește într-un timp relativ scurt, de la plantare până íi dau frunzele, 6 luni, dar la maturitate ajunge pe la 3 ani.

Un bambus nu se taie înainte de a-i crește lăstarele, “baby bamboo” si asta se întâmplă cam după cei 3 ani.

Ín jur de 4 ani bambusul poate fi tăiat.

Cât este viu, vârsta bambusului poate fi aproximată după culoarea verdelui tulpinii.

Ín Vietnam sunt 300 de specii de bambus.

Este folosit in construcții, la confecționarea a diferite obiecte, la fabricarea hârtiei, la mâncare – “Baby bamboo”, lăstarele de bambus se gătesc și sunt de-li-cioase, la hrana vacilor și bivolilor – frunzele!

Bambusul se vinde la kilogram, 1kg valorează 20.000-30.000 VND, adică între 0,84 și 1,26 usd!! Prețul unui bambus de 9 m poate ajunge la 2-3 USD. Asta în condițiile în care pregătirea lui presupune muncă: transport, decojire, uscare, taiere.

Bambusul se taie fără autorizație datorită ritmului rapid de creștere. Mulți oameni vând bambus pentru a-și procura diverse necesare traiului, dar nu lucruri mari (spre ex, pentru a-și cumpăra o motocicletă vând un bivol, prețul fiind relativ similar, iar când spun motocicletă nu vă gândiți la ceva fancy sau la marcă, motociclete pentru deplasare, aici în Asia sunt ceva comun).

Bambusul este un alt simbol al Vietnamului, alături de floarea de lotus.

Bambusul nu crește singur, ci doar in grupuri – semn al solidarității, rămâne drept toată viața lui inclusiv când moare – simbol al sinceritătii, onestitătii și candorii poporului vietnamez.

Muncitorii de la fabrica de bețișoare de bambus muncsc de dimineață de la ora 07.00 până după-amiaza la 17.00, primesc o masă și 10 USD/zi. Condițiile de muncă sunt …. fără cuvinte.

Vă spun sincer că m-am simțit prost filmându-i! Lăsați sonorul pe “on” si inchipuiți-vă așa 8-9h de muncă!

Nu au niciun fel de protecție fonică. Thank you for the experience, Hà Minh Vương !

Martie 2023, Mai Chau

#povestiridinrealitate #poveste #followyourdream

 

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *